Mesterkéltségünk címere

 2011.04.21. 01:51

Kedves polgármesterünk ismét lesújtott.

Úgy tűnik, az önkormányzati-képviselők nem részei az önkormányzatnak.

Az alább is olvasható és papíron is közzé tett hadÜZENET-tel kapcsolatban hangot adott annak a véleményének, hogy nem használhattuk volna a címert az önkormányzattal szorosan összefüggő, eddigi és jövőbeli működéséről szóló, lakossági tájékoztatást szolgáló kiadványon. Kérdésemre, hogy mégis ki engedélyezheti a használatot a válasz az volt, hogy ő.
Sőt, még fenyegetőzni sem restellt, harmincezer forintos bírságot emlegetve.

A helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről szóló 4/1994. (IV.11.) számú helyi rendelet 7.§-a szerint: „Aki az Önkormányzat jelképeit jogosulatlanul, az engedélytől eltérő vagy a közösséget sértő módon használja fel, szabálysértést követ el és 3o.ooo.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal súlytható.” 

(A linken található rendelet sajnos kicsit elavult, ott még csak tízezer szerepel) 

A jogosulatlan használattal kapcsolatban szintén a rendeletből:

„3.§.(1) Az Önkormányzat címerét, mint díszítő és utaló jelképet használni lehet:

f/ Az Önkormányzat és szervei  által megjelentetett, a település életével foglalkozó kiadványokon, heghívókon, emléktárgyakon.”

 Az írásunk kétségkívül a település életével foglalkozik. A vita tárgya maximum az lehet, hogy két képviselő felfogható-e úgy mint az Önkormányzat része,  vajon a képviselőség önmagában elégséges-e ahhoz, hogy valaki használja a címert?
Ha nagyon akar valaki kötözködni, akkor ezt a 3.§. alapján esetleg megteheti, ez azonban a címer sok-sok eddigi használatát is erősen megkérdőjelezné. Arról nem beszélve, hogy ha már eddig eljutott valaki, akkor nem ártott volna még egy paragrafussal tovább olvasni:

 „4.§.(1) A 3.§.(1) bekezdés f/ pontjában meghatározottakon kívül más jogi személy számára az általa készített kiadványokon, vagy jellegzetes termékeken az Önkormányzat címerének használatát - kérelemre - a polgármester engedélyezheti.”

 Ez a paragrafus elég egyértelmű: a polgármester a címer használatát JOGI SZEMÉLY esetében engedélyezheti. Nos fel kell, hogy világosítsam a kedves Polgármester Urat, Kádár Zoltán képviselőtársam és én sem külön-külön, sem együtt nem számítunk jogi személynek.

A rendelet viszont egy szót sem szól a természetes személyekről.

Vajon a szánalmas, vagy a nevetséges a jobb jelző erre a kötözködési kísérletre?

Az azért elég beszédes, hogy érdemi reagálás helyett a címer használatába kötött bele...

A bejegyzés trackback címe:

https://vasszecsenyert.blog.hu/api/trackback/id/tr582844012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása